PROJEKT CENTRUM
Projekt Centrum Rodziny im św. Józefa (pierwotnie Centrum Opiekuńczo-Rozwojowego im. św. Józefa, jednak ta nazwa nie oddawała w pełni tego, czym będzie Centrum i została zmieniona) jest według nas wyjątkowy. Czerpie inspirację z natury dlatego znajdziemy tu nawiązania do pogody czy roślinności.
W ekologicznym i energooszczędnym budynku będzie żłobek, kuchnia, która obsłuży catering dla żłobka, rodzin, seniorów i wszystkich chętnych, przestrzeń szkoleniowo-warsztatowa, kawiarenka z wyjściem na taras, sala sensoryczna z terapią światłem, miejsce coworkingowe dla rodziców pracujących, gabinet terapeutyczny, kaplica oraz pomieszczenia dla sióstr prowadzących Centrum. Pomieszczenia zaprojektowane są tak, aby oprócz funkcjonalności miały także walory edukacyjne i estetyczne. Kolorowe, ale nie pstrokate, przestrzenie będą zapraszać dzieci do zabawy, a sensoryczne pomoce edukacyjne zapewnią możliwość wielozmysłowego doświadczania świata.
PROJEKT ELEWACJI
Projekt szklanej elewacji budynku nosi nazwę „Nić życia”. Przedstawia wizerunki dzieci, rodziców i dziadków trzymających różnej wielkości kłębki włóczki. Symbolizują one nić życia – każdy człowiek ma swoją, połączoną z innymi ludźmi. Budowa dobrych więzi, czyli relacji międzyludzkich, pozwala na budowanie dobra w sobie i daje siłę do pięknego życia.
Elewację zaprojektowała nasza siostra – Karolina Walisiak.
WIZUALIZACJA – ELEWACJA
KUCHNIA to SERCE domu, a Twoja darowizna to iskra, która rozpala płomień w sercu!
Wspierając kuchnię w Centrum Rodziny, tworzysz miejsce, gdzie rodzi się RADOŚĆ i JEDNOŚĆ przy wspólnym stole.
Celem zbiórki w tym etapie jest sfinansowanie kafli kuchennych oraz zakupu i montażu wyposażenia kuchennego w Centrum Rodziny.
W skład potrzebnego wyposażenia wchodzą:
- ciąg termiczny z elektrycznym piecem konwekcyjno-parowym, schładziarko-zamrażarką, elektryczną kuchnią ceramiczną, okapem centralnym kompensacyjnym-indukcyjnym,
- stoły robocze (16 sztuk), zlewy (7 sztuk), szafki ze stali nierdzewnej,
- szafy chłodnicze i mroźnicze (3 szt), zmywarka kapturowa,
- 3 x baseny gastronomiczne, w tym do obróbki warzyw
- obieralnia warzyw i stanowiska czystej obróbki mięsa
- regały, szafki w tym w magazaynie produktów suchych i szaf chłodniczych,
- pomieszczenia porządkowe.
Zakładany całkowity koszt to:
230 000 zł.
Potrzebujemy wykonać kolejny krok. Wesprzyj zbiórkę swoją darowizną i DOŁĄCZ DO EKIPY #budujemycośdobrego.
Aktualny stan wpłat
zebraliśmy już 2 160 zł z 230 000 zł