PROJEKT CENTRUM

Projekt Centrum Rodziny im św. Józefa (pierwotnie Centrum Opiekuńczo-Rozwojowego im. św. Józefa, jednak ta nazwa nie oddawała w pełni tego, czym będzie Centrum i została zmieniona) jest według nas wyjątkowy. Czerpie inspirację z natury dlatego znajdziemy tu nawiązania do pogody czy roślinności.

Energooszczędny, ekologiczny budynek będzie mieścił żłobek, przedszkole, salę warsztatową, gabinety terapeutyczne, kuchnię i kawiarenkę oraz mieszkania dla sióstr prowadzących Centrum. Pomieszczenia zaprojektowane są tak, aby oprócz funkcjonalności miały także walory edukacyjne i estetyczne. Kolorowe, ale nie pstrokate przestrzenie będą zapraszać dzieci do zabawy, a sensoryczne pomoce edukacyjne zapewnią możliwość wielozmysłowego doświadczania świata.

PROJEKT ELEWACJI

Projekt szklanej elewacji budynku nosi nazwę „Nić życia”. Przedstawia wizerunki dzieci, rodziców i dziadków trzymających różnej wielkości kłębki włóczki. Symbolizują one nić życia – każdy człowiek ma swoją, połączoną z innymi ludźmi. Budowa dobrych więzi, czyli relacji międzyludzkich, pozwala na budowanie dobra w sobie i daje siłę do pięknego życia.

Elewację zaprojektowała nasza siostra – Karolina Walisiak.

WIZUALIZACJA – ELEWACJA

PROJEKT ŻŁOBKA

Żłobek będzie funkcjonował jako sala jednoprzestrzenna z wydzielonym miejscem do leżakowania. W pomieszczeniu użyte zostaną symbole związane z pogodą. Płaszczyzny sufitu będą symbolizować niebo, a wyposażenie sali przedstawiać będzie pozostałe symbole np. słońce, chmury, deszcz, mżawkę, wiatr. Wnęki okienne wyposażone będą w edukacyjne urządzenia sensoryczne, korzystne dla prawidłowego rozwoju dziecka w wieku żłobkowym. W pomieszczeniu zlokalizowany będzie także kącik czytelniczy oraz meble mobilne w kształcie domków, służące do zabawy lub wypoczynku.

WIZUALIZACJE – ŻŁOBEK

PROJEKT PRZEDSZKOLA

Przedszkole funkcjonować będzie jako sala jednoprzestrzenna. Sala posiadać będzie scenę z kurtyną do wykorzystania podczas organizowanych przedstawień. W rogu pomieszczenia zaprojektowano drzewo, jako element dekoracyjny oraz funkcjonalny, z półkami i dodatkowym oświetleniem. Na narożach sufitu zaprojektowano sufit podwieszany w kształcie liścia. Przy wejściu do sali znajdować się będzie edukacyjna tablica interaktywna.

WIZUALIZACJE – PRZEDSZKOLE
WIZUALIZACJE – KORYTARZ

Zostań Darczyńcą!
Pomóż, by stała się światłość!

Celem zbiórki na obecnym etapie, związanym instalacjami elektrycznymi, jest wykonanie instalacji odgromowej i uziemiającej, okablowanie instalacji elektrycznej, montaż osprzętu elektroinstalacyjnego, wewnętrzne linie zasilające i montaż rozdzielni elektrycznych. Obecnie potrzebujemy 140 000 złotych, by wykonać kolejny krok.

Wesprzyj zbiórkę swoją darowizną i DOŁĄCZ DO EKIPY #BUDUJEMYCOŚDOBREGO Z PRĘDKOŚCIĄ ŚWIATŁA!

Aktualny stan wpłat

Dzięki wpłatom Darczyńców
zebraliśmy już 39 195 zł z 140 000 zł
28%

Dzięki takim ludziom jak Ty, dobro niesie się w świat!